Opi enemmän oluesta - Tingstad.com
Siivous, Paperit & Pesuaineet
Joulu
Keittiö & Take Away
Vaatteet, Kengät & Tarvikkeet
Sähköt & Valaistus
Toimisto ja ergonomia
Pakkaus & Postitus
Baaritarvikkeet
Tuholaistorjunta & Turvallisuus
Sisustus & Lahjat
Työkalut, Koneet & Vaunut
Tuotteet painatuksella

Opi enemmän oluesta.

Tältä sivulta löydät kaiken, mitä tarvitset tietää oluesta. Miten olut tarjoillaan oikein, tämän hetken trendit, tietoa eri olutlaseista ja paljon muuta.

Oluttrendit

Alkoholiton olut.

Alkoholiton olut on nyt trendikästä. Ruotsin markkinoilla joka kymmenes myyty olut on alkoholiton, ja trendi kasvaa lähes joka maassa. Yksi syy tähän voi olla kasvava tietoisuus alkoholin terveysvaikutteista. Me syömme myös ravintoloissa useammin arkipäivisin, ja silloin voi alkoholiton olut juomaksi olla parempi valinta.

Hapanoluet.

Hapanolut saa kirpeän maunsa bakteeri- tai villihiivakäymisellä. Hapanoluissa kokeillaan usein uusia makuelämyksiä eri hedelmien ja marjojen avula. Trendi alkoi muutama vuosi sitten ja kasvaa yhä.

Olutdrinkit.

Olutta sekoitettuna drinkkiin ei ole uusi trendi, mutta yhä kasvava. Drinkkejä on suuri määrä, niin tavallisen kuin alkoholittoman oluen kanssa.

Ympäristöystävälliset pullot.

Carlsberg esitteli maailman ensimmäisen paperista valmistetun olutpullon vuonna 2019. Me uskomme, että pullot, jotka tukevat kestävää kehitystä tulevat kasvattamaan suosiotaan.  

Pienpanimot.

Uusia pienpanimoita perustetaan joka vuosi. Pienpanimoilla on pienempi tuotanto, joka keskittyy olutvalmistuksen perinteisiin tekniikkoihin. Panimoiden oluita kutsutaan siksi myös kasityöläisoluiksi. Oluiden valmistuksessa voidaan kokeilla uusia jännittäviä makuelämyksiä, joka on yksi syy miksi pienpanimoiden oluet kasvattavat suosiotaan. Pienpanimoissa tuotettu olut on usein valmistettu rakkaudella.

Näin olut tarjoillaan oikein

Oluen maku ja tuoksu riippuvat siitä, onko juoma tarjoiltu oikein. Alla kolme eri tapaa tarjoilla olut:

1. Kallista lasia. Kaada olut lasiin hitaasti reunaa pitkin. Näin hiilihappo ei katoa oluesta ja saat pienemmän vaahtopään, mutta maku tai tuoksu ei vapaudu näin.

2. Aseta lasi pöydälle. Aseta lasi pöydälle ja kaada olut noin 5-10 cm korkeudesta. Näin syntyy isompi vaahtopää, samalla kun oluen maku ja tuoksu vapautuu. Hiilihappo katoaa myös näin nopeammin, joten oluen maku on pehmeämpi.

3. Kallista ensin, sitten suorista lasi. Yhdistelmä aiempia tarjoilutapoja. Kallista lasia ensin, ja suorista ja aseta se pöydälle, kun lasi on noin puoliksi täynnä. Näin saat pienen vaahtopään ja tuoksuja vapautuu, mutta kaikki hiilihappo ei katoa.

Oluen sopivin lämpötila

Oluen tarjoilussa täytyy ajatella monta seikkaa. Säilyttäminen ja tarjoilulämpötila vaikuttavat makuun. Alla oleva ohje kertoo eri tyyppisten oluiden sopivimman tarjoilulämpötilat.

Olut juodaan usein hyvin viilennettynä, mutta tämä sääntö ei päde kaikkii oluttyyppeihin. Liian viileä olut ei tuo esiin kaikkia makuja ja tuoksuja, etenkin tummissa oluissa.

Vaalea olut

 8 - 10°C

Tumma olut

 10 - 12°C

Vaalea lager

 8 - 10°C

Keskitumma lager

 10 - 12°C

 Porter, stout ja Imperial

 Kuiva 10 - 12°C, Makea 14 - 16°C

 Belgialaistyylinen ale

 Vaalea 8 - 10°C, Tumma 10 - 12°C

 Brittiläistyylinen ale

 Vaalea ja keskitumma 8 - 10°C, tumma 10 - 12°C

 Saksalaistyylinen ale

 8 - 10°C

 Vehnäolut

 6 - 8°C

 Hapanolut

 6 - 8°C

 Muut

 Vaalea 8 - 10°C, Tumma 10 - 12°C

Oluen säilytys

Kaikkia oluttyyppejä ei voi varastoida pitkiä aikoja. Tummat oluet, joissa on vähintään 7% alkoholipitoisuus, sopivat hyvin pitkään varastoimiseen, jopa 5-10 vuotta.

Olut tulee säilyttää oikein, jotta sen maku pysyy hyvänä. Vältä nopeita vaihteluita lämpötilassa, ja säilytä olut pimeässä ja kuivassa. Liian kosteassa voivat korkit ruostua. Tosin pullot, joissa on luonnonkorkk,i tarvitsevat hieman kosteutta. Tärkeintä on, että lämpötila pysyy tasaisena ja että olutta ei säilytetä suorassa auringossa. Paras säilytyslämpötila on 10-15 astetta. Liian lämmin tai kylmä lämpötila voi joko nopeuttaa tai hidastaa varastointiaikaa. Vaaleille oluille suositellaan jopa viileämpiä lämpötiloja.

Pitääkö pulloja säilyttää pystyssä vai ei?

Mielipiteet eroavat kumpi säilytystapa on parempi. Jotkut väittävät, että kaikki pullot tulee säilyttää pystyssä. Toiset taas sanovat, että pullot luonnonkorkilla tulee säilyttää makuultaan, jotta korkki ei kuivu ja jotta ilmaa ei pääse pulloon.

Unfortunately, no one is online, but you can send us an email to aspa@tingstad.fi !

Pikalinkit

Information